Počet výsledků: 15

Otevřít filtraci

Složené cukry, komplexní cukry neboli komplexní sacharidy je jiný název pro polysacharidy. Viz také jednoduché cukry.

Databáze složení potravin (angl. food composition databases) poskytují podrobné informace o nutričním složení potravin, které se obvykle vztahují na konkrétní zemi. Údaje o složení potravin mohou být k dispozici v různých formátech, např. v papírové podobě (často označované jako tabulky složení potravin) nebo v elektronické verzi, která může a nemusí být veřejně dostupná v on-line podobě. Databáze složení potravin uvádějí obsah energie a živin (např. tuků, nasycených a nenasycených mastných kyselin, proteinů, vitaminů a minerálních látek) a dalších důležitých složek potravy (např. vlákniny) pro každou z uvedených potravin. Tyto hodnoty vycházejí z chemických analýz, které se provádějí v analytických laboratořích, případně jsou odhadovány z jiných vhodných údajů. V České republice je v on-line podobě veřejně dostupná databáze, kterou spravuje Centrum pro databázi složení potravin při Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) a je volně dostupná na webu nutridatabaze.cz. Viz také živiny.

Cukrovka je lidové označení pro diabetes mellitus.

Intolerance mléčného cukru je jiný název pro intoleranci laktózy. Viz také cukry.

Cukrovka 1. typu je lidové označení pro diabetes mellitus 1. typu.

Krevní cukr je lidové označení pro glykemii. Viz také krev, cukry.

Cukrovka 2. typu je lidové označení pro diabetes mellitus 2. typu.

Mléčný cukr je jiný název pro laktózu. Viz také cukry.

Cukry neboli jednoduché cukry je společný název pro monosacharidy a disacharidy. Jsou to bílé, krystalické, ve vodě rozpustné látky vesměs sladké chuti. Viz také sacharidy a další pojmy v rejstříku, které obsahují výraz cukr.

Těhotenská cukrovka, gestační diabetes mellitus neboli GDM (zkratka pochází z anglického názvu gestational diabetes mellitus) je typ cukrovky, která se může vyvinout během těhotenství. Jinými slovy, jedná se o cukrovku zjištěnou u těhotné ženy, která před těhotenstvím cukrovku neměla. Podobně jako u cukrovky 1. typu či cukrovky 2. typu se u těhotenské cukrovky rovněž jedná o zvýšenou hladinu „cukru“ (přesněji řečeno glukózy) v krvi. Těhotenská cukrovka může vzniknout v kterékoli fázi těhotenství; nejčastěji je však diagnostikována ve druhém nebo třetím trimestru. Po porodu obvykle vymizí. Těhotenská cukrovka však může způsobovat potíže ženě i jejímu dítěti jak během těhotenství, tak po porodu; proto je důležité ji včas diagnostikovat a léčit. Viz také těhotenství, cukrovka.

Zobrazeno 1 až 10 z 15

Počet výsledků